"נהר המשמעות" בתהליכי TAE

נהר המשמעות

"בתהליך TAE שעשיתי, הרגשתי מתקרבת למקורות המים… הנהר שיש לו גבולות ואת מצליחה לשהות בו, ועוד חלקים מתגלים, ואפשר להתרווח. פתאום אנחנו מתחברים לנהר של ידע יותר גדול מאיתנו. נחמד שאני יכולה להיות חלק מהנהר הזה."

ג'ודיתה, האשה שאמרה את המילים הללו, עברה תהליך TAE* (חשיבה בקצה הידיעה) קצר יחסית בהנחייתי האישית. הרגשתי את המילים שהיא אומרת. החוויה היתה בי תמיד, אבל הדרך הבהירה שבה הסבירה את התחושה היתה חדשה והפיחה חיים בחוויות שמוכרות לי.

מאז ימי האקדמיה והמחקר שערכתי בנושא "חוויות למידה משמעותיות", נעשיתי מודעת לרגעים של כניסה לנהר המשמעות.

“חווית למידה משמעותית היא חוויה שבה נוצר חיבור עמוק ביננו לבין המושא שבו אנו פוגשים ובמהלכה מתרחשת הבנה חדשה, התבהרות פתאומית, תובנה מרגשת. חוויית למידה משמעותית מלווה בתחושת משמעות ועוצמה רגשית.” (פרנפס וויינשטוק, 2013)

בתקופה בה עסקתי בנושא, חיפשתי חוויות למידה משמעותיות בכל סיטואציה. בלשתי אחר הכניסה לנהר המשמעות – בסיטואציות חברתיות, בכתיבת מאמרים, בשיחה עם חברה, בהאזנה להרצאה ועוד.  נוכחתי כי הקסם לא ניתן לעיצוב או יצירה מלאכותית. אי אפשר היה לגרום לחוויות האלה להופיע, הן קרו כשהן קרו. שלא על פי תכנון או הכוונה, אנחנו מגלים לפתע שאנחנו טובלים בנהר, מרותקים לעומק של משמעות, מפתחים אותה, ומרגישים שזה הדבר הכי חשוב. הוא מתחבר אל עומק שורשי חיינו.

כמה שנים אחר-כך, התגלתה לי דרך מופלאה להגיע אל נהר המשמעות, בדמותו של תהליך TAE.  

תהליכי TAE

השם חשיבה בקצה הידיעה (Thinking At the Edge – TAE) מגיע מהדימוי של ההגעה לקצה של מה שכבר ידוע לנו בהכרה, שמעבר לו יש "עוד" – שאינו מבוטא במילים. בקצה הזה יש עוד ידיעה שנובעת מעולמות שלמים של חוויה והתנסות – אבל לא ניתן לבטא או לחשוב אותן ללא מילים. ניסוח הידיעה הפנימית לידע מנוסח במילים, מרחיב את איזורי הידיעה שנגישים לנו ויוצר שינוי והתפתחות. חשיבה בקצה הידיעה היא מהלך בן 14 צעדים שבעזרתם מעמיקים בדרכים שונות בנושא הנחקר.

החל ממרץ 2023, אני מלווה באופן אישי תהליכי TAE. עד עתה, סיימתי ללוות 10 תהליכים מרתקים. חלקם קצרים וכוללים את החלק הראשון והבסיסי של ה TAE (5 צעדים ראשונים) ורובם ארוכים (מעל 12 מפגשים) וכוללים גם את החלק השני, ולפעמים גם את השלישי והאחרון של ה TAE (9-12 צעדים).

במהלך התהליכים הללו, כמעט בכל אחד מהמפגשים, נכנסתי לנהר המשמעות שוב ושוב יחד עם האישה אותה הנחיתי.

בתהליך TAE, הצלילה לעומקו של נהר המשמעות לא קורית במקרה, אלא היא המהות. מהות העבודה היא לחוש את המשמעות המובלעת בקצה הידיעה. לחוש את אותה תחושה מעורפלת שרומזת על המשמעות, ולהעז לחקור מתוכה למרות העמימות. לא לוותר לדפוסים הרגילים שמפתים להשאיר אותנו על פני השטח המוכר, היציב והצחיח. להמשיך ולשהות במקום המעורפל הזה ולהתמסר לדרך לא נודעת שאולי תישא אותנו אל עבר מי הנהר הצלולים והעמוקים, שיש בהם בהירות, שנושאים אותנו אל עומק המשמעות.

סיגלית קליין קובייסי מעידה: אחד הדברים המשמעותיים זה שזה מרגש. זה תהליך מרגש, מפעים. הוא עושה את מה שאני מדברת עליו – מחייה, מחבר, פועל עלי.

כעת, לאחר שהנחיתי לא מעט תהליכים כאלה, אני עוצרת לרגע ומעבדת מה קורה בתהליכים הללו. אני מארגנת את הכתיבה סביב שלוש שאלות ומביאה מעט מדבריהן של נשים שהנחיתי:

  1. מהות התהליכים של חשיבה בקצה הידיעה.
  2. הנוכחות של המלווה בתהליך ודרך התמיכה שלה.
  3. מהו הערך של התהליך הזה.

מהות התהליך

בתהליך TAE אנחנו מתחברים למשמעות עמוקה בנו. משהו שמבקש להתבטא, שמפעם בנו, שמרגיש חשוב אבל אנחנו לא יודעים להגיד אותו, וכשאנחנו נמצאים שם, ולא מוותרים, לא מרפים מהמשמעות הזו לטובת דפוסים מוכרים, מתחילים להתגלות ולהתבהר ידיעות, הבנות שאף פעם לא ידענו להגיד או לחשוב באופן הכרתי.

סיגל קרומר, יוצרת רב תחומית, שעשתה תהליך TAE בליווי שלי מתארת מהו התהליך עבורה:

TAE הוא תהליך של גילוי שמתחבר למשמעויות העמוקות ביותר בבסיס החיים, ולייחודיות של האדם במה שהוא מביא לעולם. נשים שעברו את התהליך הזה מתייחסות להיבט הזה:

סיגלית קליין קובייסי: התהליך הזה לוקח אותי אל המהות אז הוא מאד משמעותי לי.

יעל: זה תענוג שיכולתי להביע את הייחודיות שהיא רק שלי, דרך זה. זה תהליך של הבאת נראות מאד גדולה ועמוקה לבן אדם שיושב מול המנחה. TAE היא כמו שפת תקשורת שעושה הגברה על הייחודיות החד פעמית של אדם. מתנת נראות לבן אדם שמולך.

הדס טובל: זה זיקק איזשהן הבנות על מה מעניין אותי, מה תופס אותי בעולם. לתפוס רגע חוויה שהיתה ולהצליח לזקק משם איכות מסויימת. הזדמנות כמו לראות מה המחקר שלי בעולם. 

ללא שם: בתהליך עצמו – זה כמו איזה קסם, זה עובד, זה מוביל מנקודת פתיחה לנקודת סיום, זה מדהים בעיני

ליטל דרי: זה גם לימד אותי להאמין בזה שלמה שיש בפנים יש ערך, ויש לי ערך, לא במובן של התוכן, אלא במובן של החיים עצמם.

ליווי והנחיה

להנחות תהליך TAE זה לאחוז בחבל משני קצותיו.

מצד אחד, להחזיק תהליך סדור, שיש לו צעדים מובחנים עם הנחיות די ברורות לכל צעד. יש גם כיוון לחקירה – אל עבר העמקה בנהר המשמעות והלאה מסיפורים ידועים שמשאירים אותנו במרחב המוכר והצחיח.

מצד שני, אנחנו נעות במרחב של אי וודאות. הדרך אל נהר המשמעות אינה ידועה ואינה מסומנת. במרחב הזה, אני לא יודעת יותר ממנה, אני לא חשה את התחושות שלה, אני לא יודעת היכן להנחות לצעוד את הצעד הבא. והיא? קצת מפחיד להיות בתוך הערפול הזה, לא לדעת בדיוק לאן הולכים, איך להניח את הרגל.

ליטל דרי ביטאה זאת מתוך החוויה שלה: לחוות משהו שהוא גם וגם. גם התמקדות פתוחה וגם החזקה.

במהלך השנים האחרונות, התפתחתי בהנחייה אישית של תהליכי TAE. זה התחיל בהזדמנויות שניתנו לי בהנחיית עשרות אנשים בתוך קורסים של TAE במכון "על שפת היש". שם אמנם הנחיתי כל משתתפ.ת שעה או שעתיים בתוך תהליך שלם שלא הייתי עדה לכולו. אבל בכל הזדמנות כזו היה המתח שבין ההכוונה לבין התמסרות לחוסר הוודאות. היה עלי להתמודד עם המצב הזה שוב ושוב לאורך מספר קורסים עם עשרות א.נשים. בהמשך התחלתי ללוות תהליכים שלמים, וההתמודדות הזו הופיעה שוב ושוב. בהדרגה למדתי והתפתחתי  בתוך המקום הזה, המחזיק את שני הקצוות, וביססתי את ארגז הכלים שהוכיח את עצמו במהלך הליווי.

1. נוכחות

אני נמצאת בהקשבה מלאה, נוכחת באופן מלא עם מה שהיא מביאה. אני כותבת את מה שהיא אומרת, מהדהדת משפטים חשובים שלה. היא יודעת שאני כאן לידה.

2. ביטחון

אני לא יודעת לאן אנחנו הולכות כרגע. אבל הייתי במצב הזה כבר אינספור פעמים, ואני מכירה את מאפייני התהליך. אני יודעת שגישוש בתוך ענן של אי וודאות הוא חלק אינהרנטי מהתהליך. אני גם יודעת שבהמשך, לרוב, יש התבהרות, יש תובנות, הדרך נפתחת ונפתחות דלתות חדשות. בדרך כלל זה קורה בדרכים לא צפויות. זה קרה אינספור פעמים. אני לא בטוחה שיקרה עכשיו, וגם אם לא יקרה זה בסדר. התהליך טומן בחובו עושר של הזדמנויות להתבהרות, לפלא, למשמעות. אני נמצאת איתה עם ביטחון יציב בתהליך הזה שלנו. היד המלווה היציבה שלי מורגשת.

3. תחושה מורגשת

אני עובדת עם התחושה המורגשת שלי. אני חשה אותה בתהליך שלה, מרגישה בכל מצב מה עשוי לעזור, מה יכול לתמוך. מתי נכון רק להקשיב ולכתוב ולהניח לה לנבוע מתוך המקורות הפנימיים שלה. לפעמים אני מהדהדת דברים שאמרה, זה מעורר אותה להגיב, להתקדם. לפעמים אני מניחה בעדינות הזמנה, שאלה, רק אם מתאים לה. גם זה עוזר לזוז, לגשש קדימה.

4. הבנת מהות תהליך TAE

יש בי הבנה עמוקה של צעדי ה TAE והמהות שלהם, הרבה מעבר להנחיות היבשות של הצעדים. הבנה זו התפתחה מתוך שילוב של העמקה בפילוסופיה של ג'נדלין על ה TAE, כמו מתוך ההתנסויות הרבות בתהליך (גם שלי, וגם של ליווי שלי של אחרים). כל אלה מאפשרים לי להציע הזמנות והכוונות שיכולות להתאים למצבים שונים, וכן להסביר כל צעד מסויים מעט אחרת כך שיתאים לה יותר.

עוד על איכות ההנחיה בתוך אי וודאות בפוסט להתכוון ובו זמנית לשחרר את הכוונה.

הנה מספר עדויות:

סיגלית קליין קובייסי: כשאת יושבת מולי את מחזיקה את הידיעה שזה אפשרי. שיש כזה דבר בעולם, ואני סומכת עלייך לחלוטין אז אני מתמסרת לזה.

קרין בוכשטב: במפגשים וביניהם אורית יצרה מרחב של הקשבה ושל נוכחות, עם שאלות עדינות ומדוייקות, שאיפשרו לי לשחרר את ההיאחזות בידוע ובבטוח ולהכנס למקומות של אי-ידיעה, מהם הצלחתי לראות את כל מה שאני יודעת, בדרך חדשה ואחרת. 

סיגל קרומר: אורית שואלת ומאתגרת ואני שולה פנינים. אורית יודעת להיות גם כשהיא לא מבינה, הרי גם אני עוד לא. יחד מנביטות מושגים חדשים, מפרקות רגעי חיים לידיעה ברורה, מתרגשות מחדוות הגילוי. בנוכחותה, אני מאגדת את חלקי קצה-הידיעה אל הוויה שופעת.

הערך של תהליך TAE

"עם TAE לא הולכים לקנות במכולת."

כלומר, אם חיפשתם תועלות פראקטיות ספציפיות, או פיתרון ישיר לבעיה – זה לא הכלי בשבילכם.

הערך האמיתי של ה TAE נחווה ברבדים העמוקים של נהר המשמעות, ומה שמתהווה בנו כשאנחנו יוצאים ממנו. אנחנו יוצאים מנהר המשמעות מעט שונים.

אלירז, מורה שעברה סדנת TAE בהקשר חינוכי כתבה: אנחנו עברנו פה משהו, אנחנו יוצאים אחרת, והתלמידים יפגשו מישהו שהוא קצת שונה.

TAE פועל בשכבות העומק שלנו ויוצר שינוי בעולמנו הפנימי, יוצר תובנות שמפתחות אותנו והולכות איתנו.

יעל: זה חיזק לי את היסודות של הידיעה, היא התחזקה והתעבתה – שיש לי על מה להישען בתוך עצמי. אחרי התהליך אני מרגישה שאני ממש נוכחת בתוך היסודות שלי ואני יכולה להישען עליהם.

הערך הזה הוא מעודן ופחות מורגש על-פני השטח, אבל הוא בעל עוצמה.

לתהליך TAE גם ערכים יישומיים ונראים יותר לעין. הבולט ביניהם הוא יכולת השימוש במושגים ובשפה שנוסחו בתהליך. אם לפני התהליך לא יכולנו לדבר על הנושא, לא היו מילים לנסח אותו, הרי שבמהלך התהליך מתפתחים ניסוחים חדשים ומדוייקים שמאפשרים לדבר ולהסביר את הנושא באופן מפורט ובהיר.

קרין בוכשטב: יצאתי מהתהליך עם בהירות חדשה לגבי המרכיבים שבונים את הדרך שלי ואת סדרי העדיפויות שלי בתוכה, עם מילים חדשות ומדוייקות להסביר באמצעותן את דרך החשיבה הייחודית שלי, ועם כלים שמאפשרים לי, בתוך היומיום, להצליח לעצור, להקשיב לתהליכים שקורים בתוכי ולתת להם מילים.

TAE מאפשר לנו לפתח את תחומי המומחיות שלנו, וכן נושאים למחקר או חקירה, בדרך שאף שיטה ברובד המוכר לא עושה.

זוהר דבש: לתהליך הTAE עם אורית התחלתי סביב נושא שכבר עבדתי עליו רבות והגעתי לאיזו נקודה שבה הרגשתי שאני לא מצליחה להגיד את מהות הדבר. לאורך התהליך הצלחתי, בעזרת הכוונה רגישה, איטית ומדוייקת של אורית להשיל מעצמי מונחים מצמצמים ולהביע בדרך חדשה את התפיסה השלמה שלי. אני מרגישה שבזכות התהליך אני מבינה יותר לעומק את האמירה שלי ומתוך כך מצליחה להעביר אותה הלאה בצורה מדוייקת יותר.

בציפיה למה שטומנים בחובם תהליכי TAE הבאים.


אורית פרנפס ומשה ויינשטוק (2013), "חוויית למידה משמעותית" , הד החינוך, כרך פ"ח , גיליון מס' 01; עמודים 82-85.

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

משמעות

משמעות – זה כל העניין

יש רגעים בחיים שפתאום יש קליק – משהו מתחבר ורואים תמונה רחבה יותר. חוויות של משמעות – מסע שהתחיל לפני עשר שנים, נפסק, ומתחיל שוב דרך TAE והפילוסופיה של ג'נדלין

ידע מנוסח

כשקצה הידיעה הופך לידע מנוסח

כשאני מספרת על תהליכי חשיבה בקצה הידיעה אני נשאלת – מה נותן התהליך, ומה מרוויחים ממנו? הפעם החלטתי שבמקום שאסביר באופן כללי, אביא דוגמה אמיתית מתהליך אישי שלי – חקירת נושא של מעורבות בעיסוק.

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן