כתיבה: אורית פרנפס והדס שדות
למידה בתנועה היא תכנית חדשה שפיתחנו המאפשרת לילדים לחוות למידה טבעית, תוך יצירת תחושת מסוגלות. התכנית מעוגנת במרחבים שונים המצויים סביבנו, שטומנים בחובם אתגרים ושינויים תמידיים ושפע של הזדמנויות למידה. למידה בתנועה שמה דגש על טיפוח של תחושת שייכות וקהילתיות שאינן תלויות במקום ובמבנים. מערכת הלימוד של התכנית כוללת מסעות למידה קבוצתיים וזמן גמיש במרחב. הרכיב של מסע למידה הוא מרכזי בתכנית, ובו נתרכז במאמר זה .
מסע למידה למגלי ארצות
הביטוי "מסע למידה" הוא ביטוי נפוץ בהקשרים שונים בהם מתוארים תהליכי למידה ארוכים, לא שגרתיים. המילה "מסע" משדרת חוויה, משך זמן ארוך, התמודדות, ומשהו משמעותי שעוברים.
אנחנו בחרנו באופן כמעט ספונטני ב"מסע למידה" לתהליך הלמידה שאנחנו מתארות.
הדימוי למסע הלמידה שלנו הוא של מגלה ארצות שיוצאת למסע בן חודשיים למקום חדש. מסע לא ידוע, אל עבר הרפתקת למידה. מגלת הארצות יוצאת למסע לא ידוע, אבל יש לה ידע והכרות כלשהם. היא מכירה משהו מתוואי השטח, את האזור בכלליות ויש בידיה מפת שבילים. יש לה גם הכרות עם הצמחיה והחי, מקומות מעניינים, צפייה לסוג הנופים שתראה בדרך. מגלת הארצות מנוסה במסעות. יודעת להסתדר, לפתור בעיות, להתמודד עם קשיים ועוד. צפוי לה מסע של גילוי בדרכים לא סלולות של חוסר וודאות אל עבר יעדים שאינם מוגדרים היטב.
מגלה ארצות שהיא מורת דרך
מגלת הארצות הזו אינה אחראית רק לעצמה. היא גם מורת דרך. יחד אתה צועדת חבורת ילדים שגם הם מתרגשים מאד מהמסע וערוכים לגלות ארצות יחד אתה. מורת הדרך המיוחדת הזו בוחרת לא לתכנן מראש את המסע. היא מעוניינת בהרפתקה ורוצה לאפשר לקבוצת הילדים להיות שותפים בהרפתקה הזו ובהתנהלות המסע.
מורת הדרך שלנו – מגלת הארצות, שונה מאד ממדריך טיולים.
מדריך הטיולים מגדיר בכל יום יעדים ברורים, יודע בדיוק לאילו מקומות יוביל את הקבוצה שלו. הוא יודע כמעט בוודאות מה יראו ומה ילמדו במקומות הללו. את הטיול הזה הוא כבר עשה הרבה פעמים, ומכיר כל אבן וכל פינה. הוא מייצר עבור הקבוצה שלו לוחות זמנים מאורגנים וסדורים. המשתתפים בטיול נהנים מהנוף ושומעים הסברים על האתרים שהם פוגשים. הם לומדים דברים חדשים והולכים להפסקות בזמן. כולם סומכים על המדריך שיוליך אותם לאטרקציות ידועות מראש.
חוויית הלמידה של קבוצת הילדים במסע לגילוי ארצות שונה מאד מזו של קבוצת הילדים בטיול עם מדריך טיולים.
ממסע לגילוי ארצות למסע למידה
מסע הלמידה בלמידה בתנועה משול למסע לגילוי ארצות, עם מורה שהיא מגלה ארצות. זה אינו טיול מאורגן עם מדריך טיולים.
בלמידה בתנועה מורת הדרך היא מורה אמיצה, רחבת אופקים והרפתקנית. קבוצת המטיילים הם קבוצת ילדים (10-20) סקרנים, שובבים, יצירתיים ו(כמו תמיד) שונים זה מזה. הם מגיעים למקום חדש עשיר בהיבטים לחקר וגילוי. לדוגמה: מוזיאון ההתיישבות בכפר מל"ל, הפארק האקולוגי בהוד השרון, ספרייה שכונתית, מרכז מוזיקה ועוד. בכל מקום כזה הם נמצאים במשך כחודשיים והוא מהווה עבורם השראה למסע למידה.
למידה ממקום חדש – גרסת מדריך הטיולים
מורה שהיא מדריכת טיולים היתה מבלה במקום החדש בעצמה, ולומדת את ההיבטים השונים עד לפרטים הקטנים. לאחר מכן, היתה מתכננת תכנית לימודים מסודרת ומאורגנת עבור התלמידים. היא היתה שואלת את עצמה איזה מידע חשוב לחשוף קודם, מה ילמדו בכל שלב, ואילו משימות יעשו. הילדים ישתפו פעולה. חלקם יהנו מחלק מהפעילויות חלקם אולי יהנו מאחרות. הם ילמדו כמו שלומדים בדרך כלל בבית-ספר, על-פי משהו חיצוני להם. אולי הפעם זה יהיה חווייתי יותר כי זה במקום חדש, מעניין ועשיר. תכנית לימודים כזו תדגיש פחות מעורבות ומכוונות עצמית. היא תדגיש פחות מגוון – יותר אחידות, פחות בלגן – יותר שליטה.
מסע למידה במרחב חדש – גרסת מורת הדרך מגלה ארצות
המורה של למידה בתנועה מגלה רבדים חדשים תוך כדי תנועה, יחד עם קבוצת הילדים. היא בהחלט מתכוננת ולומדת מראש על המקום החדש בו ישהו. מה מאפיין אותו, אילו אפשרויות למידה וחקירה הוא מזמן ומה יכול לעניין את הילדים בו. למשל, היא מבקרת במוזיאון ההתיישבות, מדברת עם מנהל המוזיאון, האוצרים שלו וקוראת ספרים. המורה פותחת אפשרויות לחקירה ולמידה על הרבדים וההיבטים השונים. למשל, תולדות ההתיישבות, מפות האזור, כלי העבודה, החקלאות, חיי היומיומיים, איך ילדים חיו אז, ועוד. יש שפע מיומנויות שהיא מזהה בתחום הקריאה, הכתיבה, חשבון, אומדן, פתרון בעיות ועוד.
במקום ליצור מהאפשרויות הללו תכנית לימודים סדורה, היא משאירה את האפשרויות פתוחות, ללא תכנון מסודר. קיים מרחב לגילוי, לביטוי אישי, לסקרנות, ליצירתיות, לשאלות ללא תשובות ידועות מראש. יש הרבה מקום ללא נודע, להתרגשות שבגילוי, ולהתפתחות עניין טבעי מתוך סקרנות שנרקמת צעד צעד.
הקסם שבלא נודע
עם שפע האפשרויות הפתוחות המורה פוגשת את הילדים. מחכה לראות מה יניב המפגש שלהם עם המקום החדש – מה ידליק אותם? במה יגלו עניין? אילו פעולות ספונטאניות יעשו במרחב? איזה שאלות ישאלו? במפגש עם הילדים מתחיל להיווצר הקשר בין מה שמעניין ומושך את תשומת לבם לבין האפשרויות הפתוחות שמחזיקה המורה. קשרים מתחזקים, כיוונים מתחילים להתהוות, הצעד הבא מתחיל להתבהר. פעילויות חדשות נוצרות שנובעות מהחיבור בין העניין של הילדים, לבין האפשרויות שזיהתה המורה. כך מתהווה עוד צעד, ועוד צעד. המהלך השלם אינו ידוע מראש, ונוצר מחדש בכל צעד שמתחולל במרחב המשותף של הילדים והמורה. זוהי טיבה של הרפתקה. זו המהות של למידה – למידה בתנועה, שמונעת מכח הלא נודע אל הגילוי ובניית ידע משותף.
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת
2 תגובות
תיארת יפה כל כך את המהות של מסע למידה, ואת ההבדל בין שתי תפיסות המורה. הרבה בהצלחה למיזם המקסים הזה, ותודה גדולה שאת משתפת בעומק שמאחורי הקלעים.
תודה, קרין. יודעת שגם את משתמשת במונח "מסע למידה" ואני רואה הרבה קווי דמיון. אחת מנקודת המבט של הלומדת כמגלה ארצות, והשניה מנקודת המבט של המורה כמגלה ארצות ולוקחת איתה אל המסע קבוצה של לומדים.
כיף שאת קוראת ומעורבת!