סדנת TAE - חשיבה בקצה הידיעה

חשיבה בקצה הידיעה

חשיבה בקצה הידיעה (TAE) היא פרקטיקה שמבוססת על הפילוסופיה של פרופ' יוג'ין ג'נדלין

השם חשיבה בקצה הידיעה (Thinking At the Edge – TAE) מגיע מהדימוי של ההגעה לקצה של מה שכבר ידוע לנו בהכרה, שמעבר לו יש "עוד" – שאינו מבוטא במילים. בקצה הזה יש עוד ידיעה ומשמעויות שנובעות מעולמות שלמים של חוויה והתנסות – אבל הן אינן ניתנים לבטוי, ניסוח או לחשיבה. ניסוח הידיעה הפנימית לידע מנוסח במילים, מרחיב את איזורי הידיעה שנגישים לנו ויוצר שינוי והתפתחות.

חשיבה בקצה הידיעה - פרופ' יוג'ין ג'נדלין

 

תהליך חשיבה בקצה הידיעה פותח על-ידי יוג'ין ג'נדלין, פרופסור לפילוסופיה ופסיכולוגיה באוניברסיטת שיקאגו.

 התהליך מתחיל מקצה של ידיעה פנימית, קצה חי של מה שעדיין אין לו מילים. במקום לחשוב ולארגן את מה שכבר ידוע לנו, הפרקטיקה הזו מכוונת אותנו לקצה של הידיעה המובלעת, היכן שמורגש עוד, שעדיין אין לו מילים, אבל הוא רומז על משהו חדש, שמעולם לא היה ידוע לנו בהכרה. 

זה קורה, למשל, כשיש משהו שאנחנו רוצים להגיד ואנחנו מרגישים את המשמעות שלו בתוכנו, אבל עדין לא מצליחים למצוא מילים שיגידו את זה.

תהליכי TAE יכולים לחבר אותנו למשמעויות העמוקות בנו, ולפתח מתוכן תובנות בעלות ערך וידע על מה שיוצר אותנו כמי שאנחנו. 

קצה הידיעה

שתי דרכים ללמוד, לחשוב, להבין:

האחת, לארגן מחדש מושגים ישנים ומוכרים.

השנייה, לעמוד בנקודה שבה אנחנו תקועים, היכן שמורגשת תחושה שיש שם עוד מה שרוצה להתבטא אבל לא יודע בינתיים איך, לעמוד על הקצה, ולהמתין שהחדש יגיע, זה שמופיע רענן, שלא הופיע מעולם.

יוג'ין ג'נדלין

מדוע ללמוד חשיבה בקצה הידיעה?

חשיבה בקצה הידיעה מאפשרת שהות ומרחב לחקר מעמיק של משמעויות לא מנוסחות בתחומי מומחיות של האדם. תהליך זה הוא בעל ערך במספר היבטים: 

1. ניסוח ידע חדש בתחום המומחיות שלנו מתוך נביעת הידיעה הפנימית הבלתי מנוסחת (עדיין).

2. חיבור למשמעות פנימית שמעוררת ומחייה את העיסוק היומיומי וטוענת באנרגית התחדשות.

3. יצירת חדשנות וגילוי ידע חדש תוך שחרור מדפוסים אוטומטיים ואינרציה.

4. תזכורת לעצמנו מדוע אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים ומה משמעותי וייחודי בזה.

ללמוד את שיטת חשיבה בקצה הידיעה

חשיבה בקצה הידיעה היא מהלך בן 14 צעדים שבעזרתם מעמיקים בדרכים שונות בנושא הנחקר. דרך העבודה הייחודית הכוללת עבודה בזוגות, ועבודה אישית מתפתחת לאורך הצעדים השונים. 

הסדנה הבסיסית מאפשרת התנסות עומק בחשיבה בקצה הידיעה דרך לימוד ויישום של 5 הצעדים הראשונים. משך הסדנה הוא 10 שעות המחולקות למספר מפגשים.

לאחר הסדנה הבסיסית יש אפשרות להמשיך וללמוד את השיטה כולה על כל 14 הצעדים. אפשר לארגן קבוצת המשך, או ללמוד בהנחיה אישית.

בקרוב!

סדנת TAE ברעננה

מרכז בן-צבי, רחוב יהודה הנשיא 14

ימי רביעי 19:00-21:00

מיד לאחר החגים במשך 5 שבועות.

30.10.24 – 27.11.24

לפרטים – מוזמנים לפנות אלי – 054-4973757

מעט עלי

ד"ר אורית פרנפס

חוקרת תהליכי למידה, מרצה במשך שנים באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בן-גוריון. חקרה בין היתר שימושים של ייצוגים חזותיים בלמידה והבנה, וחוויות למידה משמעותיות. בשנים האחרונות מפתחת את גישת "למידה מתנועת החיים". משלבת בין ידע מדעי על תהליכי למידה לבין הפילוסופיה של ג'נדלין שמאפשרת נקודת מבט חדשנית על היבטים של למידה. מוסמכת בהתמקדות ובעלת נסיון רב בהנחית TAE.

ליצירת קשר: 054-4973757  orit@parnafes.org

משתתפים אומרים:

מיכל
מיכלמורה בבית-ספר עמקים-תבור
קרא עוד
אני חושבת שהמתנה הכי גדולה ביומיים האלה היתה באמת המקום המאפשר הזה. שניה להסתכל על עצמינו פנימה, כי זה לא דברים שקורים לנו ביומיום, ואין לנו הזדמנויות לדברים האלה ביומיום. כל המקומות האלה מגדילים כל אחד מאיתנו והופכים אותנו ליותר בשלים ויותר מפותחים.
נעה ספוז'ניק
נעה ספוז'ניקמורה בתיכון החממה
קרא עוד
ההתנסות עזרה להביא את האינטואיציה דווקא למקומות שאני פחות מורגלת. אני חושבת שבמיוחד בתחום החינוכי קל מאד לדבר בקלישאות. אנחנו מכירים ביטויי לשון שנשחקו כבר מרוב שמשתמשים בהם והם כבר לא אומרים שום דבר. יש משהו טוב בלעצב, לשייף, ולדייק את הדברים שלי. וזה גם נחמד שזה שלי. זה גם חדש.
נגה
נגה סגנית מנהלת, עמקים תבור (היום מנהלת)
קרא עוד
אני ממש מרגישה שזה מחזיר את הניצוץ בשנה שהיא כל כך טעונה וכל כך מתישה, יש משהו בשיח הזה שהוא מזכיר רגע את הניצוץ גם רמה האישית אבל באמת גם ברמת האנשים שאני עובדת איתם, מכירת תודה
מיטל
מיטלהקרן לעידוד יוזמות חינוכיות
קרא עוד
הכלי של הכתיבה וההקשבה מאד חזק. פעולה אקטיבית שמפנה הכל – את הרעשים, הלחצים, ואני ממש בהקשבה אנליטית – וזה מרגש ומדהים כאחד. החוויה של ההקשבה – המקום הזה שמקשיבים לי. הסיפור שרק אני כאן ועכשיו. כאדם שעסוק בלתת לאחרים, זה עולם אחר. שמישהו אחר יקשיב לי – מישהו מקשיב רק לי – זה מכונן.
סתיו
סתיוהקרן לעידוד יוזמות חינוכיות
קרא עוד
כצוות אנחנו לומדים הרבה תכנים, והרבה מאד עוברים לידנו. היה משהו מיוחד שזה נגע בכולם בצורה עמוקה, בכל אחד אחרת. היתה חווית אקסטרים שלא כל יום אתה מוצא.
יוספה
יוספהמנהלת מרכז קהילתי ברעננה
קרא עוד
הצלחתי לצאת מתוך החקירה הידועה עם התשובות המוכנות ולעבור את הנהר לחוף חדש. למדתי שיש בתוכי את התשובה ואני צריכה לתת לה מרחב ואור ושמש ואפשרות לצמוח ואז מדי פעם היא תפרח ותלבלב
הקודם
הבא

מאמרים קצרים על "חשיבה בקצה הידיעה"

קצה הידיעה

קצה הידיעה

TAE, חשיבה בקצה הידיעה, היא הפרקטיקה השניה שפרופ' יוג'ין ג'נדלין פיתח, לאחר ההתמקדות. זוהי דרך שיטתית לחשוב על העולם ועל עצמינו על-ידי התייחסות ישירה אל משמעויות שאינן מנוסחות עדיין במילים, אבל הקצה שלהן מורגש.

קרא עוד »
ידע מנוסח

כשקצה הידיעה הופך לידע מנוסח

כשאני מספרת על תהליכי חשיבה בקצה הידיעה אני נשאלת – מה נותן התהליך, ומה מרוויחים ממנו? הפעם החלטתי שבמקום שאסביר באופן כללי, אביא דוגמה אמיתית מתהליך אישי שלי – חקירת נושא של מעורבות בעיסוק.

קרא עוד »


"לעמוד על הקצה, ולהמתין שהחדש יגיע, זה שמופיע רענן, שלא הופיע מעולם..." (ג'נדלין)

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן