סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה
כתיבה: ד"ר אורית פרנפס
בדרך לבית הספר
בית הספר הכפר הירוק הוא בית ספר ותיק ששמו הולך לפניו והוא חלק מהכפר הירוק שמשתרע על פני דונמים רבים. בכפר הירוק בית ספר שש שנתי, תיכון בינלאומי, פנימיה ומשפחתונים. מעבר לזה, הכפר הירוק משכיר שטחים לבתי-ספר ייחודיים אחרים שנמצאים בתחומו.
לכן, זה לא מפתיע שקצת הלכנו לאיבוד עד שמצאנו את דרכנו אל האודיטוריום הקטן שבאחד ממבני בית הספר השש שנתי. כל 20 משתתפות הסיור הגיעו לבסוף, לפעמים עם הכוונה של תלמידים מאירי פנים ששמחו לעזור.
באודיטוריום קיבלו את פנינו סגנית מנהל החטיבה – אורית טלמור (שגם ארגנה את הסיור), ומנהל החטיבה – ערן מוסקוביץ'.
"מבט על" על בית ספר הכפר הירוק
בית-ספר הכפר הירוק הוא בית ספר שש שנתי הפועל כחממה של מצויינות לימודית, חברתית וערכית. בית הספר השש שנתי נחלק לשתי חטיבות: חטיבת הביניים לתלמידי כיתות ז'-ט' והחטיבה העליונה (תיכון) לתלמידי כיתות י' עד י"ב. בית-הספר הוא ציבורי עם תשלומי הורים (לכיסוי הוצאות של הסעות, ארוחת צהריים, ימי לימודים ארוכים ותכניות מיוחדות).
הכפר הירוק נמצא בדרום רמת השרון, ומופעל כחברה ממשלתית. המוסד הוקם בשנת 1950 על ידי גרשון זק במטרה להקים מוסד חינוכי למען נוער עולה מהתפוצות ולנוער יליד ישראל, להשרשת ערכי הציונות, הסוציאליזם והחלוציות, באמצעות עבודת אדמה. לפני כ25 שנה הוא התחיל לעבור שינוי מבית-ספר שהוא פנימיה, לבית-ספר שרוב תלמידיו הם תלמידי חוץ, ולימים קיבל מיתוג של מצויינות.
הכפר הירוק
בכפר הירוק פועלות כיום מספר מסגרות חינוכיות בניהולו וכן משק חקלאי.
המסגרת החינוכית שבה התרכזנו היא בית הספר השש שנתי של הכפר הירוק, ובעיקר בחטיבת הביניים. בשנת הלימודים תשפ"ד מתחנכים בבית הספר הכפר הירוק השש שנתי כ-2500 תלמידים. כ 1200 תלמידים בחטיבה, ו 1300 בתיכון. הצוות מונה כ 260 מורות ומורים.
בית הספר התחיל ככפר נוער פנימיתי, וגם היום פועלת הפנימיה עם 450 תלמידים שחיים בפנימיה בכפר וחוזרים למשפחתם בכל סוף שבוע שני. בכפר פועלים גם ארבעה משפחתונים של המפעל להכשרת ילדי ישראל ובהם 50 ילדים בגילאי 5-18. 120 מילדי הפנימיה וילדים בגיל על-יסודי לומדים בבית-הספר השש שנתי יחד עם ילדים שמגיעים בכל יום מבחוץ.
מסגרת נוספת היא בית-הספר והפנימיה הבינלאומית EMIS בה לומדים 175 תלמידים.
כל אלה הם חלק מהכפר הירוק. הכפר הירוק משכיר חלק מהקרקע למוסדות חינוך נוספים, אבל לבד מהמיקום והשכירות אין להם כל קשר לכפר הירוק.
תכניות ומסלולי לימוד בחטיבת הביניים
בית הספר גדול מאד, ויחד עם זאת מאורגן באופן מעורר רושם עם הרבה ניסיון וחשיבה. בחטיבת הביניים (שבה מתרכז הסיור שלנו) 31 כיתות, ובהן 7 מסלולי העשרה. בכל כיתה לומדים כ- 40 תלמידים. לכל כיתה מסלול העשרה ייחודי לצורך התאמה טובה לתלמידים עם תחומי עניין שונים. ואלה המסלולים:
כיתת מופ"ת (מתמטיקה, פיזיקה ותרבות). הרעיון של כיתות מופ"ת, הפועלות בכל הארץ על-ידי עמותת מופ"ת הוא לעודד תלמידים בעלי מוטיבציה לימודית וזיקה ללימודי מתמטיקה ופיזיקה להגיע למצוינות לימודית, אישית וחברתית.
מסלול קדם רפואה – מיקוד בלימודי גוף האדם, ביולוגיה ורפואה
כיתת מחוננים – לילדים שעברו את מבחני המחוננים של מכון קרני, ושבמקום מגוריהם אין תכנית מחוננים.
עמ"ט הנדסת חלל – העמקה במדעי המחשב, מתמטיקה וחלל
מסלול סביבה – העמקה באקולוגיה ובמנהיגות סביבתית
דיפלומטיה – ידע עולם, שפות ותרבות
קלאסית – הרכבים קלאסיים ותזמורת
כיתה חברתית – כלכלית – אקטיביזם חברתי, חינוך פיננסי וניהול
הבחירה במסלול היא לשלוש שנים. המסלול בא לידי ביטוי בשעתיים העמקה בשבוע בנושא המסלול, במיקוד בנושא במהלך סיורים, טיולים ואירועים שונים במהלך השנה. יש גם משמעות לכך שכל התלמידים בכיתה בחרו בנושא הזה, ויש להם ענין משותף.
שגרות
בית-ספר פועל 5 ימים בשבוע. הלימודים מתחילים בשעה 7:45 ומסתיימים לסירוגין בשעה 14:10 (ימים א, ג, ה) ו 16:20 (ימים ב, ד).
1300 הסעות מגיעות כל בוקר ומסיעות תלמידים מיישובים רבים לבית-הספר. תלמידים רבים עולים להסעה לפני 6:30 בבוקר וחוזרים הביתה (בימים הארוכים) לקראת 18:00. אלה דרישות גבוהות מבני נוער, אבל מהשיחות עם התלמידים ניכר שהחיים בבית-ספר מלאים, מעניינים, ומלאים בחברים.
בצהריים, כל התלמידים וכל צוות המורים מגיעים לחדר האוכל ומקבלים ארוחת צהריים חמה (וטוענים שגם טעימה ומזינה). תלמידים תורנים עוזרים בהכנות ובהגשת האוכל.
תהליך קבלה לבית הספר
בעבר היו תנאי סף לקבלה לבית-הספר. תלמידים היו צריכים לעבור מבחנים כדי להתקבל לבית-ספר ולמסלולים השונים. היום אין מבחני קבלה וההרשמה פתוחה לכולם. כיוון שהביקוש עולה על ההיצע מתקיימת הגרלה.
לאחר ההגרלה, מוזמנים כל הילדים שעברו את ההגרלה לשני ימי התנסות. ימי ההתנסות הם ימים ארוכים (7:45-16:20) ובהם הילדים לומדים במסלולים שבחרו. אלה ימים שמטרתם תיאום ציפיות לפני שמגיעים ללמוד בבית-ספר ומציאת התאמה בין התלמידים למסלולים. בנוסף, עוברים הילדים יום דינמיקה קבוצתית, הם מבצעים מטלות וממלאים שאלוני ידע בעברית ובאנגלית.
בית-הספר מקבל מידע רב ערך מימי ההתנסות האלה והפעילויות השונות לגבי התלמידים החדשים שיבואו בקרוב בשעריו. באופן זה גם הילדים מתאמים ציפיות מראש, וגם בית-ספר מקבל מידע חשוב ויכול להיערך בהתאם לשנת הלימודים הבאה.
בעקבות ימי ההערכות בית-ספר ממליץ לילדים לעבור למסלולים שמתאימים להם יותר.
המיוחד והייחודי בבית ספר הכפר הירוק
בית ספר הכפר הירוק מוביל מגמה של מצוינות, לא רק בהישגים לימודיים, אלא בהזדמנויות חקר ברמה גבוהה בשיתוף עם מוסדות אקדמיות ומחקריים, במגוון עשיר של הזדמנויות למידה, פרוייקטים ואתגרים ללמידה, וסטנדרטים גבוהים במימדים השונים. לצד כל אלה, אחד המרכיבים הבולטים בחיי בית הספר הוא המרחב הגדול והכפרי של הכפר הירוק ומה שהוא מזמן. היציאה למרחבים של הכפר הירוק, הטבע שמשתלב בחיי היומיום, והלמידה הייחודית בסביבה זו הם ערכים משמעותיים.
חינוך סביבתי
החינוך הסביבתי היווה, ללא ספק, את גולת הכותרת בביקור שלנו.
בכל שבוע, לפחות פעם אחת, הילדים יוצאים מהכיתה הצפופה אל המרחבים של הכפר הירוק. בית-הספר רואה ערך רב ביציאה לטבע, חקירת הסביבה ותרומה לה. הפעילויות הרבות בתחום החינוך הסביבתי נעשות לעתים קרובות בשיתוף פעולה עם האקדמיה ומוסדות מחקר שונים.
הפעילויות בתחום החינוך הסביבתי מתבצעות במספר פלטפורמות, שייחודיות לכפר הירוק:
ענפי המשק
תלמידים עובדים בענפי המשק השונים – חיות המשק, גינת הירק, שיפור פני בית-ספר.
למשל, הם מטפחים גינת ירק ולומדים על השבחת הפירות והירקות.
התלמידים הקימו "גינת בר" בבית-ספר בהשראת ספרו של מאיר שלו וביקור של מאיר שלו ז"ל בבית-ספר לסיכום הפרוייקט.
דוגמה נפלאה לפעילות סביבתית מתוכננת קיבלנו מאלמזה, מורה לערבית בבית-ספר כבר שנים רבות. אלמזה רוצה לקשור את השפה הערבית לתרבות הערבית דרך חיבור לאוכל ולליקוט. היא הובילה סיור לנצרת במטרה ללמוד על תרבות ערבית פלאחית. בהדרגה היא מובילה פרוייקט על "תרבות מקומית דרך הצלחת" – ריחות, ליקוט רכיבים מקומיים ליצירת אוכל מקומי וארצישראלי.
חממת "ילדי השדה"
חקר ביולוגיה ועבודה עם כפר עופרים להקמת גינה טיפולית.
גן מקלט
במרחק של 5 דקות מבית הספר שוכן מרחב ירוק וגדול, ובו סודות של טבע וסביבה. גן מקלט הינו מקלט לערכי טבע מוגנים. שטח האדמה רחב הידיים כולל חממות לגידול זנים בסיכון, מרחבי חקר, מטע רפואי, כוורות לרדיית דבש, ומקלט לחיות בר קטנות (למשל, צבים).
תלמידים מגיעים אחת לשבוע לפחות (בזמן שעות לימודי סביבה) לערוך מחקרים בשיתוף עם מוסדות אקדמיים כמו אוניברסיטת תל-אביב. את החקר מוביל עם התלמידים האקולוג רוני שושן (בעבר הרחוק היה גם הוא תלמיד בכפר הירוק) – למשל, האבקת אירוסים, גידול חיטה קדומה, חקר נמלי אש, הצלת צבי יבשה.
רוני מסביר לנו שגן המקלט נועד להתייחס לשלושה משברים סביבתיים: משבר האקלים, משבר ההזנה ומשבר מגוון המינים.
פרוייקט הצלת הצבים נערך לפני כשנתיים על-ידי קבוצה של 5 תלמידים בהנחית רוני האקולוג. הצבים שפעם היו מאד נפוצים במחוזותנו הולכים ומתמעטים ככל ששטחים טבעיים מתמעטים ושטחים אורבניים תופסים יותר מקום. הילדים אספו צבי יבשה ממקומות שונים. צבים רבים היו חולים וקיבלו טיפול עד להחלמה. כשהגיע הזמן להשבתם לטבע, הצמידו התלמידים רכיבים עם GPS שמאפשרים לאתר כל צב וגם לסמן את מסלולו. התלמידים שיחררו את הצבים במרחבי הכפר הירוק, ועקבו אחריהם לאורך זמן. אמנם חלקם מתו כשהגיעו לאיזורי בניה, אבל חלקם המשיכו לחיות באיזור.
נושא אחר שנחקר בגן המקלט הוא מגוון המינים. בחממה הקטנה שבגן המקלט עציצים של מינים נכחדים בארץ. לדוגמה, הבוצין הבירותי. התלמידים ורוני חקרו כיצד ניתן להשיב את הבוצין הבירותי לטבע כך שישגשג ויתרבה. הם חקרו את התנאים השונים וגילו באופן מפתיע שהוא צריך לגדול מתחת לעצי אלון, ושחיות בר כמו חזירי בר צריכים להפוך את האדמה על-מנת שהזרעים יוכלו להיקלט והצמח יתרבה. הם סיפקו את התנאים האלה והצמח אכן משגשג ומתרבה.
בגן המקלט בנו לאחרונה מטבח טבע. במטבח יוכלו תלמידים לבשל באמצעות רכיבים מהטבע, ואחרים, על מנת לאכול, וגם ללמוד לאכול נכון.
קשה היה לעזוב את המרחב הטבעי ולחזור למרחב האורבני. הלב יוצא אל המרחבים הכפריים האלה ומה שהם מייצגים ומאפשרים.
פדגוגיה
בבית-ספר מרכיבים פדגוגיים ייחודיים הכוללים עיסוק חווייתי ומקצועי בחינוך סביבתי, כתיבה ככלי לעיבוד רגשי, וככלי לחשיבה, פרוייקטים שונים, ביניהם פרוייקטים אקטיביסטיים.
הערכה – הערכה מסכמת בתעודות ניתנת רק פעם בשנה, בסוף השנה. אבל הערכה מעצבת מתרחשת לאורך השנה דרך אירועי הערכה שונים ששזורים במבחנים. במחצית השנה יש עצירה לצורך הערכה מעצבת. תלמידים כותבים מסמך רפלקטיבי מפורט ומכינים אותו ליום ההורים לשיח על המסמך. יום ההורים הוא כלי חשוב בהערכה המעצבת – מעין חישוב מסלול מחדש. מי שמוביל ומדבר ביום ההורים זה בעיקר הילד.
דרכי ההערכה ומסמכי ההערכה מתפתחים ומותאמים בכל שנה. למשל, בתקופת הקורונה השתמשו בשאלון חוזקות ששימש בסיס לשיחה על החוזקות שלהם ביום ההורים.
שיעורי בחירה – ישנם שיעורי בחירה מגוונים כמו: מייקרים, ניווט, חינוך פיננסי, מלאכות יד קדומות, ענפי ספורט שונים, אמנות.
חוויות ותחושות
בית ספר הכפר הירוק הוא בית-ספר שבאים ללמוד בו ברצינות. ילדים שמגיעים אליו יודעים שיעבדו קשה, שיקומו מאד מוקדם ויחזרו הביתה מאוחר, ואולי יצטרכו לוותר על דברים אחרים. לומדים בו את כל המקצועות שכולם לומדים, ואולי לפעמים (תלוי במורים) לומדים אותם בדרכים הרגילות. בכל כיתה לומדים תלמידים רבים. אבל לצד זה יש המון ערכים מוספים – מסלולי לימוד ייחודיים, לימודי סביבה חווייתיים ומקצועיים. יש הזדמנויות ללמידה מעניינת ומשמעותית בשפע, עם תמיכה מקצועית, אקדמית. ניכר שבמהלך השנים נצבר ידע רב וניסיון שעליו נשענים כדי לפתח עוד ועוד ולאפשר חוויית למידה מפתחת ומצמיחה. ללא ספק, יש מוכוונות למטרת מצוינות ודרישה למחויבות מצד התלמידים, שנראה שנענים לאתגר.
ומעבר לכך – המרחבים, הירוק העז, בעלי החיים – כל זה הוא קסם אמיתי.
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת