הדס שדות ואורית פרנפס
סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה
בדרך לבית-הספר
ושוב אנחנו עולים לירושלים, הפעם פנינו אל מרחבי עמק הצבאים. הגענו מוקדם, וראינו את ילדי בית חינוך יער גבעת גונן מגיעים בליווי הוריהם. הם נכנסים בשער עמק הצבאים וממשיכים אל עבר היער שלהם. תיק בית ספר, "אל תשכחי את הבקבוק", הכובע שנשאר באוטו.
בחניון של עמק הצבאים הקור הירושלמי מורגש היטב. לאט לאט מתקבצת קבוצת הסיור של היום. עטופים במעילים, מתכנסים סביב תרמוס התה המסורתי, קצת נבוכים כשמגיעים שתי ילדות מכתה ה ושני ילדי כיתה ב לקבל את פנינו עם חולצה קצרה וקופסת אוכל. הילדים לקחו על עצמם את התפקיד להוביל אותנו בביטחה מהחניון במעלה גבעה אל המקום שלהם, שנמצא אי שם ביער שבלב עמק הצבאים.
"מבט על" על בית חינוך יער גבעת גונן
בית ספר גבעת גונן הוא בית ספר ממלכתי ותיק בשכונה שהוקם לפני כ-40 שנים ונתן מענה לילדי שכונת הקטמונים. בחלוף השנים שינויים דמוגרפיים בשכונה גרמו לצמצום משמעותי בביקוש לבית הספר וסכנת סגירה ריחפה מעליו.
בנסיונות השונים לעורר את הביקוש לבית הספר, נפתחה בשנה שעברה כיתה א כיתת יער בבית הספר, בכוונה להמשיך את הסבתו של בית הספר לבית חינוך יער צומח.
החל משנת הלימודים הנוכחית מנהל את "בית חינוך יער גבעת גונן" אמנון רבינוביץ' שהוביל את המהלך של השינוי בבית-הספר לבית חינוך יער. בבית-הספר לומדים 53 ילדים וילדות בכיתות א-ב ככיתות יער באופן מלא, ועוד כ-80 ילדים וילדות בכיתות ג עד ו שלומדים במבנה בית-הספר ויוצאים ליער בתדירות משתנה. צוות בית-הספר כולל כ-25 אנשי ונשות צוות, ותיק וחדש. חלקם עם הכשרה כמורי ומורות יער וחלקם עובדים עם השכבות הגבוהות יותר.
53 תלמידי ותלמידות כיתות א ו-ב, לומדים.ות בעמק הצבאים 4 ימים בשבוע, כולל צהרון. ב-2 ימי הלימוד הנותרים הם לומדים במבנה בית-הספר. לכל כיתה יש שתי מחנכות ובימי היער יהיו תמיד שתי נשות צוות.
התפיסה החינוכית
קשר
המהות המרכזית בחינוך יער מבוססת על הקשר. הקשר בין הילד.ה למחנכ.ת, בין הילד.ה לבין ילדים אחרים, ובין הילד.ה והטבע. המרחב שבו הקשר מוביל את החינוך מאפשר דיאלוג בתוך הקבוצה ובונה את מערכות היחסים עם הילדים.ות ובינם.ן לבין עצמם.ן. זה בא לידי ביטוי בדרך שבה פותרים קונפליקטים, באווירה בקבוצה ועוד.
תנאי השהות ביער מאפשרים מערכות יחסים אותנטיות בין המחנכים.ות לבין הילדים.ות ובין הילדים.ות לבין עצמם. בתנאי החוץ, יש רציפות של היום, ואין הפסקות ברצף. הילדים.ות והמחנכים.ות חולקים התמודדות משותפת בתפעול המחנה ובשגרות משחקיות שנוצרו סביב סדר היום.
השהייה בטבע, במרחבי החוץ, מאפשרת את העמקת הקשר ומזמנת עבודה עם היכולות והכוחות של הילדים.ות.
מסוגלות
הכוחות של הילדים.ות ופיתוח המסוגלות שלהם.ן היא בלב ליבה של הגישה החינוכית, והם מקבלים ביטוי של ממש בחיי היומיום ביער. לכל ילד.ה יש תפקיד במחנה. התפקידים ביער אינם מאולצים, הם הצרכים של שגרת היומיום והם מייצרים את תחושת השייכות אל הקבוצה והאחריות האישית של כל אחד ואחת להתנהלות היומיומית.
מכיתה א התלמידים.ות דואגים לכל שגרות המחנה – ניוד העגלה עם הציוד, מילוי ג'ריקן המים, הבערת האש ועוד. קושי מהווה הזדמנות למצוא פתרונות יצירתיים ורתימת הכח של הקבוצה. המחנכות נוכחות ויכולות לעזור במציאת פתרון לבעיה אבל לא יפתרו לילדים את הקושי במקומם.ן. כך מתפתחת בהדרגה תחושת המסוגלות.
דוגמה טובה ליצירת המסוגלות היא בלמידה איך להבעיר אש (לא מדובר כאן בהבערת אש על-ידי גפרורים, אלא באמצעות משאבי הטבע). הילדים.ות לומדים.ות את השלבים הרבים – מיצירת ערימת אורנים, פעולת אבני הצור, תנועה ייחודית ליצירת האש ועוד. יש אימון רב בכיתה א סביב המיומנות הזו והרגע שבו נדלקת האש היא התרגשות גדולה שאיתה, כמובן, תחושת המסוגלות שנבנית אצל הילדים.ות.
למידה
בבסיס תפיסת הלמידה נמצאת ההנחה כי כל ילד.ה מחזיקים בידע אחר ומבינים בצורה אחרת. הלמידה בבית הספר מתבססת על תיאוריית הבניית ידע (קונסטרוקטיביזם) ויש הרבה למידה סביב חידות, משחק, למידה סביב פרוייקטים. כדי להבנות ידע, על הלומד.ת להיות פעיל.ה בלמידה שלהם.ן, ולחוות התנסויות רבות.
החשיבות של ההתנסות נמצאת בראש סדר העדיפויות. ההתנסות של הלומד.ת וזימון הפליאה והסקרנות סביב תהליך הגילוי חשובות יותר מההמשגה עצמה. לעיתים, ההמשגה נדחית כדי לתת מקום להתנסות ולחוויה הפתוחה והעשירה. המחנכ.ת לא תסביר ולא תכנה את הפרח או העץ בשמו הציבורי או המדעי, כדי לאפשר לילד.ה להישאר בפליאה, בסקרנות ובהתפעלות מהקול של הציפור או מהצבע של עלי הכותרת שניגלו לפניו.ה. מפגש שכזה הוא חושי ומלא יותר ומאפשר חוויה שמחוברת יותר ומשאירה את חותמה על הילד.ה.
המיוחד והייחודי בבית-ספר
תהליך שינוי
בית החינוך יער גבעת גונן הוא בית-ספר ממלכתי בעיצומו של תהליך שינוי. מהלך השינוי של בית החינוך ללימודי יער נעשה בשיתוף עם מינהל החינוך בירושלים (מנח"י) ועם משרד החינוך. לבית הספר מגיעים ילדים משכונת הקטמונים ומשכונות שונות ומגוונות בירושלים. השינוי שנעשה בבית הספר הוא תהליך הדרגתי עם הרבה הקשבה ומקום לכל אחד.ת בצוות, חדשים וותיקים.
בית-הספר הוא יסודי ממלכתי ומגיעה אליו אוכלוסיה מאד מגוונת עם שונות גדולה. המנהל וצוות המורים חשים את האחריות לבניית מסוגלות ויכולת בתחומים השונים, וכן פיתוח מיומנויות הליבה לכלל ילדי בית-הספר.
סדר היום
ההגעה בבוקר היא ישירות ליער והבוקר נפתח בהובלת הציוד והתיקים במעלה הגבעה, וארגון המחנה. עבודה לא קלה, ורובה נעשה על-ידי הילדים.
היום מתחיל עם טקס בוקר, כאשר לכל קבוצה יש את השגרות שלה. שגרת פתיחת הבוקר כוללת ברכה, שיר, הליכה שקטה או משחק. לאחר מכן, אוכלים יחד את ארוחת הבוקר. בחלק הראשון מתחילים לאכול בשקט כדי לאפשר לבעלי החיים להתקרב ולהתרכז באוכל ולאחר מכן ממשיכים לזמן חיבור- זמן חופשי של הילדים.ות. בזמן הזה אפשר לעשות כל דבר במחנה והצוות עסוק בעיקר בהתבוננות.
בכל יום מתקיימים שני שיעורי דעת – שפה, חשבון, מיומנויות יער. יש דגש על רכישת שפה וניצול של היער במיומנויות השונות – ציור האותיות בחול, לימוד חשבון באמצעות מה שהיער מציע ועוד.
בסוף היום מתכנסים לארוחת צהריים ומסיימים במעגל הקשבה או במעגל פירגונים.
היער
הייחודיות הבולטת ביותר היא שבית-הספר פועל ארבעה ימים בשבוע ביער. ללא כסאות, או שולחנות, בכל מזג אוויר, ובסביבה טבעית שמזמנת גירויים ומשאבים שונים.
ציוץ הציפורים נוכח ביער, ולא פעם גם אנחנו מפסיקים את השיחה ומאזינים. אמנון, המנהל, מפנה את תשומת ליבנו לקולות השונים, לרחשים, ואנחנו מגלים תוך כדי הסיור שעמק הצבאים מלא בצבאים, שגם הם שואבים מידי פעם את תשומת ליבנו. הסביבה הטבעית של היער לא מופרעת מהשהות של הילדים בה, אבל היא מוסבת לסביבה שתומכת בשהות הזו, ובלמידה: ארוניות גדולות על גלגלים מכילות ציוד מסוגים שונים, וכן ספרים ומחברות. לוחות ניידים, מחצלות בשפע. ג'ריקן מים גדול, מיחם תה עם כוסות מתכת רב פעמיות. שירותים מסודרים, טבעיים, וכל מה שהילדים ומהמחנכים נזקקים להם לאורך שעות היום. בחורף הקר הילדים לובשים חרמוניות חמות – בשנה שעברה התבטלו רק שלושה ימי יער כל השנה בגלל מזג האוויר. בימים אלה למדו הילדים במבנה בית-הספר גבעת גונן.
הילדים והמחנכים יושבים על מחצלות לאורך כל שעות היום. נראה שנוח להם. גם אנחנו ישבנו על מחצלות במשך כמעט שעה וחצי – כנראה שצריך להתרגל לזה…
הכשרת צוות
צוות בית הספר כולל צוות ותיק וצוות חדש. הצוות החדש, שמלמד את כיתות היער, בעל הכשרות שונות בתחומי היער ולימודי חוץ. במסגרת הרצון להסדיר את הכשרת צוותי היער, נפתחה השנה הכשרה של מורי וגננות יער בשיתוף עם סמינר הקיבוצים ומינהל החינוך בירושלים.
הדגש בעבודה עם הצוות, בדומה לעבודה עם הילדים.ות, היא קודם כל מהות של קשר – חיבור פנימי של נשות הצוות לעצמן וחיבורים בין נשות הצוות. ישיבת הצוות השבועית, שאורכת 3 שעות, שמה דגש על החיבור.
חוויות ותחושות
הטבע עורר גם בנו, המבקרים.ות, תחושות אחרות – פחות מתח ורעש, יותר שהות והקשבה.
גם אנחנו, כמבוגרים, התלהבנו ממראה הצבאים שראינו מרחוק, ציוץ הציפורים, האוויר הפתוח. הסביבה הטבעית זימנה לנו התבוננות אחרת.
חשנו שיש איכות של התבוננות, הקשבה, שהייה מעצם היציאה מהקירות של הכיתה, אבל גם מתוך הטיפוח של ערכים ייחודיים על-ידי הצוות. בשום אופן לא הרגשנו שהלמידה ביער היא העתקת הכיתה מתוך קירותיה אל היער – פה קורים דברים אחרים. פה נזכרים בערכים חשובים של חיים ולמידה שהקרבה לטבע, והשהייה בחוץ מאפשרים לנו לחזור אליהם. החיים היומיומיים ביער יוצרים הזדמנות נהדרת לפיתוח מסוגלות, אחריות אישית למען התנהלות הקבוצה, ויצירת הגבולות הפנימיים אצל כל לומד.ת. מעבר להכל, מרגש לראות יישום של ערכים עמוקים כאלה, ממש בתוך המסגרת הממלכתית ההטרוגנית והמגוונת.
לקריאה על בתי-ספר נוספים בהם סיירנו במסגרת: "בשבילי הלמידה":
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת
2 תגובות
הכתבות מתארות בצורה רגישה ומדויקת את המהות של כל אחד מבתי הספר. תענוג לקרוא.
עם זאת אף פעם אין התייחסות איך מתאפשר הטוב הזה. איך מאפשרים שני אנשי צוות. על הסעיף הזה נעצרות יוזמות הקמה בפרט יוזמות לחינוך יער.
הי ליאת,
תודה רבה 🙂
זה נכון, אנחנו לא מפרטות למרות שקיבלנו תגובות מבתי ספר שונים – גם באתגרי העתיד וגם מבית-חינוך יער גבעת גונן. מדובר בעבודה קשה של מנהלים שאי אפשר לרדת לפרטים במאמר קצר. צריך ללמוד מהם. שני בתי הספר הם ממלכתיים ומקבלים תקציבים ממשרד החינוך. הם מחפשים הזדמנויות לקולות קוראים, מוותרים על פרוייקטים ודברים אחרים שיש בבתי-ספר אחרים כדי להזרים תקציבים לכח אדם נוסף. הרבה יצירתיות, הרבה תיעדוף. מנהלים יכולים לעשות הרבה דברים, כמעט להזיז הרים אבל זה דורש עבודה, וויתורים, מיקוד. יש מה ללמוד.