תהליך TAE בהנחיה אישית
חשיבה בקצה הידיעה (TAE) היא פרקטיקה שמבוססת על הפילוסופיה של פרופ' יוג'ין ג'נדלין.
השם חשיבה בקצה הידיעה (Thinking At the Edge – TAE) מגיע מהדימוי של ההגעה לקצה של מה שכבר ידוע לנו בהכרה, שמעבר לו יש עוד – שאינו מבוטא במילים. בקצה הזה יש עוד ידיעה ומשמעויות שנובעות מעולמות שלמים של חוויה והתנסות – אבל לא ניתן לבטא או לחשוב אותן ללא מילים. ניסוח הידיעה שאין לה מילים, לידע מנוסח במילים, מרחיב את איזורי הידיעה שנגישים לנו ויוצר שינוי והתפתחות.
חשיבה בקצה הידיעה - פרופ' יוג'ין ג'נדלין
תהליך חשיבה בקצה הידיעה פותח על-ידי יוג'ין ג'נדלין, פרופסור לפילוסופיה ופסיכולוגיה באוניברסיטת שיקאגו.
התהליך מתחיל מקצה של ידיעה פנימית, קצה חי של מה שעדיין אין לו מילים. במקום לחשוב ולארגן את מה שכבר ידוע לנו, הפרקטיקה הזו מכוונת אותנו לקצה של הידיעה המובלעת, היכן שמורגש עוד, שעדיין אין לו מילים, אבל הוא רומז על משהו חדש, שמעולם לא היה ידוע לנו בהכרה.
זה קורה, למשל, כשיש משהו שאנחנו רוצים להגיד ואנחנו מרגישים את המשמעות שלו בתוכנו, אבל עדין לא מצליחים למצוא מילים שיגידו את זה.
תהליכי TAE יכולים לחבר אותנו למשמעויות העמוקות בנו, ולפתח מתוכן תובנות בעלות ערך וידע על מה שיוצר אותנו כמי שאנחנו.
תהליך חשיבה בקצה הידיעה בהנחיה אישית
איך זה עובד?
בשנתיים האחרונות אני מלווה ומנחה א.נשים באופן אישי בתהליך חקר של נושא משמעותי ב TAE. בתהליך כזה אנחנו עובדים יחד כדי לגבש נושא לחקירה ועובדים עם צעדי ה TAE כדי להעמיק את החקירה ולגלות ולנסח את מה שעד עכשיו היה ידיעה מובלעת ולא נגישה לחשיבה ולהכרה. תהליך החקירה הוא באחד מתחומי המומחיות של האדם, מוצהרים ולא מוצהרים – בכל תחום שהוא.
חשיבה בקצה הידיעה היא מהלך בן 14 צעדים שבעזרתם מעמיקים בדרכים שונות בנושא הנחקר. דרך העבודה הייחודית מבוססת בעיקר על עבודה זוגית כאשר אחד מבני הזוג מנסח מתוך הידיעה הפנימית, והמקשיב (במקרה זה, אני) תומך ומאפשר סביבה מזינה לתהליך.
פרטים על התהליך
בכל שלב ניתן להחליט עד כמה להעמיק בכל צעד, ומתי להמשיך הלאה. בדרך כלל תהליך נמשך בין 10-15 מפגשים בני שעה עד שעה ורבע. המפגשים מתקיימים בזום, ומומלץ לקיים מפגש אחד בשבוע. לעתים ניתנים "שיעורי בית". התהליך מתועד באופן מסודר בקובץ מתפתח, עם חומרים נוספים.
נושאים לחקירה ב TAE
אפשר לחקור כל נושא שהוא בתחום המומחיות של האדם, כלומר, האדם צבר בו הרבה חוויות והתנסויות. הנושא יכול להיות מחובר לתחום העיסוק של האדם, לתחביבים, ולכל נושא שהאדם שרוי בתוכו.
למי זה מתאים?
התהליך מתאים הן לאנשים שלא שמעו מימיהם על TAE ולא כל שכן למדו אותו. גם אנשים שכבר למדו TAE יהנו מצלילת עומק נוספת אל הידיעה הפנימית שלהם, ויגיעו למחוזות חדשים.
בקרוב אפתח אפשרות לעבור תהליך TAE על גיבוש וניסוח של נושא אקדמי – כמו נושא לעבודת דוקטורט.
אם זה מסקרן, אני מזמינה לתאם איתי שיחה לקבלת תמונה מפורטת יותר של התהליך, להתלבטות בכיווני חקירה אפשריים, ולבדיקה הדדית אם תהליך TAE מתאים כרגע. אפשר לפנות בווטסאפ לטלפון: 054-4973757
שתי דרכים ללמוד, לחשוב, להבין:
האחת, לארגן מחדש מושגים ישנים ומוכרים.
השנייה, לעמוד בנקודה שבה אנחנו תקועים, היכן שמורגשת תחושה שיש שם עוד מה שרוצה להתבטא אבל לא יודע בינתיים איך, לעמוד על הקצה, ולהמתין שהחדש יגיע, זה שמופיע רענן, שלא הופיע מעולם.
יוג'ין ג'נדלין
מעט עלי
ד"ר אורית פרנפס
חוקרת תהליכי למידה, מרצה במשך שנים באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בן-גוריון. חקרה בין היתר שימושים של ייצוגים חזותיים בלמידה והבנה, וחוויות למידה משמעותיות. בשנים האחרונות מפתחת את גישת "למידה מתנועת החיים". משלבת בין ידע מדעי על תהליכי למידה לבין הפילוסופיה של ג'נדלין שמאפשרת נקודת מבט חדשנית על היבטים של למידה. מוסמכת בהתמקדות ובעלת נסיון רב בהנחית TAE.
ליצירת קשר: 054-4973757 orit@parnafes.org
א.נשים שעברו תהליכי TAE בהנחייתי אומרים:
מאמרים קצרים על "חשיבה בקצה הידיעה"
קצה הידיעה
TAE, חשיבה בקצה הידיעה, היא הפרקטיקה השניה שפרופ' יוג'ין ג'נדלין פיתח, לאחר ההתמקדות. זוהי דרך שיטתית לחשוב על העולם ועל עצמינו על-ידי התייחסות ישירה אל משמעויות שאינן מנוסחות עדיין במילים, אבל הקצה שלהן מורגש.
כשקצה הידיעה הופך לידע מנוסח
כשאני מספרת על תהליכי חשיבה בקצה הידיעה אני נשאלת – מה נותן התהליך, ומה מרוויחים ממנו? הפעם החלטתי שבמקום שאסביר באופן כללי, אביא דוגמה אמיתית מתהליך אישי שלי – חקירת נושא של מעורבות בעיסוק.
תהליכי TAE – שאלת ההשפעה על החיים
איך תהליך חשיבה בקצה הידיעה (TAE) משפיע על החיים שלי? דוגמה ותשובות ראשונות מתהליך שאני עשיתי: לשיר כחוויה מחוברת.